TY - BOOK AU - Энхзул Л. AU - Тулгаа Л. AU - Өнөрсайхан Г. TI - Сахар U1 - 613.2 21 PY - 2022/// PY - 2020///, Л.Энхзул CY - Улаанбаатар PB - ''Мөнхийн үсэг'' ХХК N1 - ГАРЧИГ; Өмнөх үг; Гарчиг; I БҮЛЭГ. ЧИХРИЙН ТУХАЙ ОЙЛГОЛТ; Чихрийн үндсэн төрөл; Нэг. Глюкоз; Хоёр. Сахароз; Гурав. Фруктоз; Дөрөв. Лактоз; Тав. Малтоз; Нүүрс ус ба гликемийн үзүүлэлт; Нэмэлт чихрийн талаарх ухагдахуун; Түгээмэл чихэрлэг амтлагчдын харьцуулалт; Нэг. Цагаан ба бор элсэн чихэр; Хоёр. Бурамны сироп; Гурав. Зөгийн бал; Дөрөв. Агч модны сироп; Тав. Наргилын чихэр; Зургаа. Хасарваань; Долоо. Декстроз буюу нунтаг глюкоз; Найм. Стивиагийн төрлийн амтлагч; Ес. Чихрийн алкогол; Арав. Агавэ; Арван нэг. Бор будааны сироп; Арван хоёр. Фруктозын өндөр агууламжтай сироп; Аль нь дээр вэ?; II БҮЛЭГ. НЭМЭЛТ ЧИХРИЙН ЭРҮҮЛ МЭНДЭД ҮЗҮҮЛЭХ НӨЛӨӨ; Чихэр донтуулдаг уу?; Чихэрлэг хүнсний нөлөө амны хөндийд; Нэмэлт чихэр ба яс сийрэгжилт; Инсулины зохицуулалтанд хэт боловсруулсан хүнсний нөлөө; Бодисын солилцооны эмгэг; Элэгний үйл ажиллагаанд нэмэлт чихрийн нөлөө; Нэмэлт чихрийн хэрэглээ ба хэвлийн өөхлөлт; Нэмэлт чихрийн нөлөө зүрх судсанд; Нэмэлт чихрийн хэрэглээ ба тулай; Нэмэлт чихрийн нөлөө арьсанд; Амттан ба нойр; III БҮЛЭГ. ЧИХЭР БА ХҮҮХЭД; Чихрээр эрхлүүлсний балаг; Хүүхдийн хооллолтонд эцэг эхийн нөлөө; Хүүхдийн өглөөний унд; Хийжүүлсэн ундаа; Жимсний шүүс ба бүхэл жимс; Бичил шим; Хүүхдийн анхаарал, ой тогтоолтонд нэмэлт чихэр хэрхэн нөлөөлдөг вэ?; Хүүхдийн нэмэлт чихрийн хэрэглээг багасгах нь; IV БҮЛЭГ. ЧИХРЭЭ ХЭРХЭН ТАНАХ ВЭ?; Чихрээ танах шаардлага; Хандлага, шийдвэр, үйлдэл; Чихрээ хэрхэн танах вэ?; Сэтгэл санааны байдлаас хамааралтай хооллолт; Өөртэйгээ хэрхэн ажиллах вэ?; Дэмжигчтэй болохын давуу тал; Бусдын нөлөө; ''Хальтирсан'' тохиолдолд яах вэ?; Зуршлаа өөрчлөхийн тулд юу хийх вэ?; Чихэргүй нэг сар; Чихрийн цэвэрлэгээ; Бүтээгдэхүүний шошгон дээрх чихрийн хэмжээ; Чихэргүй нэг сард хэрэглэх хүнс; Амттаны хорхойслоо хэрхэн намжаах вэ?; 1. Гликемийн үзүүлэлт багатай нүүрс ус; 2. Уураг; 3. Хүчиллэг болон исгэлэн хүнс; 4. Боловсруулалт; 5. Өөх тос; Танай гал тогоонд ямар тос байна?; Чидун жимсний тос; Наргил модны самрын тос; Цөцгийн тос; Шар тос; Авокадо жимсний тос; Ургамлын тос; Шингэн; Синнамон; V БҮЛЭГ. ЧИХРИЙН ТЭНЦВЭРТ ХЭРЭГЛЭЭ; Чихэргүй нэг сарын дараа; Цаашид юу анхаарах вэ?; Дутуу нойр ба нүүрс усны хэрэглээний харилцаа холбоо; Бөх нойрсоход тус болох 6 алхам; Бичил нянгийн орчин (микробиота); Нэмэлт чихэр багатай амттаны жор; ''Баяжмал'' бялуу (12 хүнд); Өглөөний смүүти (2 хүнд); Шоколадтай зайрмаг (2 хүнд); Чиа, нэрсний чанамал (нэг хүний долоо хоногийн хэрэглээ) ; Самарт гранола (нэг хүний долоо хоногийн хэрэглээ); Алимны хучмал (4-5 хүнд); Гадилтай маффин (10-12 ширхэг маффин); Какаон бөмбөлгүүд (10-12 ширхэг); Шоколад хэрхэн сонгох вэ?; НЭМЭЛТ ЧИХЭР, ДЭЛХИЙ НИЙТИЙН ЧИГ ХАНДЛАГА; Ашигласан эх сурвалжийн жагсаалт; Онлайн сургалтын мэдээлэл; ''Чихрээ Таная'' түргэвчилсэн онолын сургалт; ''Эрүүл өглөөний цай'' бэлтгэх практик сургалт; ''Эрүүл амттан'' бэлтгэх практик сургалт; ''Баярын ширээ'' бэлтгэх практик сургалт; ''Sugar detox'' онлайн практик сургалт ER -